En uygun daire fiyatları hangi ilde ?

Emre

New member
En Uygun Daire Fiyatları Hangi İlde?

Ev almak isteyenlerin aklında tek bir soru vardır: "En uygun daire fiyatları hangi ilde?" Bu soru, çoğu zaman emlak piyasasında gezinmeye başlayan herkesin ilk sormaya başladığı sorudur. Ben de yıllar önce ev alma kararımı verirken, bu soruyu sormuş ve her defasında farklı bir cevap almıştım. Öyle ki, İstanbul'dan Kocaeli'ne, oradan da Anadolu’nun çeşitli şehirlerine kadar pek çok farklı yer araştırdım. Bu süreçte, “uygun fiyat” kavramının aslında kişisel bir değerlendirme meselesi olduğunu fark ettim. Bazen uygun fiyat, coğrafi bir avantajın ya da yaşam koşullarının değerini ölçmekle ilgilidir; bazen de gerçekten sadece rakamlarla ilgilidir. Peki, en uygun fiyatların hangi ilde olduğunu belirlemek ne kadar doğru bir yaklaşım? Bu yazımda, bu soruyu birkaç açıdan ele alıp, kendi gözlemlerimi ve güvenilir kaynaklardan elde ettiğim bilgileri paylaşarak, biraz tartışalım.

Uygun Fiyat: Ne Kadar "Uygun"?

Öncelikle, "uygun fiyat" kavramının ne anlama geldiğini sorgulamamız gerektiğini düşünüyorum. Eğer sadece rakamsal veriler üzerinden değerlendirme yapacak olursak, en uygun daire fiyatlarını bulmamız için önce Türkiye'deki farklı illerin emlak fiyatlarını analiz etmemiz gerekir. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve EmlakJet gibi güvenilir kaynaklardan elde edilen verilere göre, 2023 yılında Türkiye'nin en uygun daire fiyatlarına sahip illeri arasında Aksaray, Şanlıurfa, Eskişehir ve Konya gibi şehirler öne çıkmaktadır. Örneğin, Aksaray'da 100 metrekarelik bir dairenin ortalama fiyatı 350 bin TL civarındayken, İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde bu fiyat, 1 milyon TL'ye kadar çıkabilmektedir.

Ancak, fiyatların sadece rakamsal değeriyle değerlendirilmesi, o şehri "en uygun" olarak tanımlamak için yeterli değildir. Bir şehre, “uygun fiyatlı daire” denildiğinde, yaşam kalitesi, ulaşım imkanları, eğitim olanakları ve sağlık hizmetleri gibi unsurların da göz önünde bulundurulması gerekiyor. Aksi takdirde, sadece fiyatların düşük olduğu bir şehirde yaşam kalitesinin ne kadar sürdürülebilir olacağına dair net bir değerlendirme yapmamız zorlaşır.

Erkeklerin Stratejik, Kadınların Empatik Yaklaşımı: Farklı Bakış Açıları

Ev alırken erkeklerin çoğu, genellikle stratejik ve çözüm odaklı yaklaşır. Yani, ilk olarak fiyatları değerlendirir, ardından bu fiyatın gelecekteki değerini, kiraya verme potansiyelini ve bölgenin gelişim trendlerini göz önünde bulundururlar. İstanbul’daki gibi büyük şehirlerin fiyatlarının yüksek olmasının da bir nedeni budur: Ev alıcıları, uzun vadeli değer artışı beklentisiyle alım yaparlar. Yatırım yapmak isteyenler için bu çok mantıklı bir yaklaşım.

Öte yandan, kadınlar genellikle daha empatik ve ilişki odaklı bakış açıları benimser. Yaşanabilirlik, komşuluk ilişkileri, aile için uygunluk ve çevredeki sosyal imkanlar gibi faktörler onlar için daha önemlidir. “Çok ucuz olmasına rağmen o semtte yaşamam mümkün mü?” sorusu, kadınların karar alırken sıkça sorduğu bir sorudur. Örneğin, Aksaray gibi şehirlerde ev fiyatları uygun olsa da, yaşam koşulları ve sosyal imkanlar açısından büyük şehirlerin sunduğu olanaklardan mahrum kalabilirsiniz. O yüzden, sadece fiyat bazlı değerlendirme yapmak, birçok kişi için yanıltıcı olabilir.

En Uygun Fiyatlı İller: Hangi Şehirde Alım Yapmalı?

Gelişmiş bir şehirde, örneğin İstanbul’da, daire fiyatları oldukça yüksek olsa da, sağladığı iş ve sosyal olanaklar göz önünde bulundurulduğunda bazı alıcılar için bu fiyatlar "yine de değerli" olabilir. Diğer yandan, Aksaray ya da Şanlıurfa gibi illerde fiyatlar çok daha düşük olsa da, bu illerdeki iş olanakları ve sosyal yaşam fırsatları, İstanbul’daki kadar geniş olmayabilir.

Aksaray’da 350 bin TL’ye alacağınız 100 metrekarelik bir daire, İstanbul’da ancak 1 milyon TL’ye alınabilir. Ancak, İstanbul’da iş imkanları, eğitim fırsatları ve sosyal yaşam çok daha gelişmiştir. Bu bağlamda, Aksaray’daki bir daireyi almayı planlayan birinin, büyük bir şehirde sağlanabilecek iş imkanlarını, eğitim olanaklarını ve genel yaşam kalitesini göz önünde bulundurması gerekir.

Diğer taraftan, Anadolu’daki gelişen şehirler, büyük şehirlerin göç alan bölgelerine kıyasla çok daha cazip olabilir. Eskişehir, Konya gibi şehirlerde daha uygun fiyatlarla ev alabilir ve burada kaliteli bir yaşam sürdürebilirsiniz. Ancak, her zaman şunu hatırlamak gerekir: “Ucuz ev” her zaman “en iyi ev” anlamına gelmez.

Uygun Fiyatlı Ev Almanın Güçlü ve Zayıf Yönleri

Güçlü Yönler:

1. Düşük Maliyet: Fiyatlar, yaşam için ayrılan bütçenin önemli bir kısmını oluşturur. Uygun fiyatlar, alıcıya daha geniş bütçeyle ev satın alma olanağı tanır.

2. Bölgesel Değer Artışı: Bazı bölgelerde, fiyatlar şu an düşük olabilir, ancak uzun vadede bu bölgelerdeki emlak değerinin artması beklenebilir.

Zayıf Yönler:

1. Yaşam Kalitesi: Düşük fiyatlar, genellikle yaşam kalitesinin düşük olduğu bölgelerde görülür. Örneğin, düşük fiyatlı daireler genellikle ulaşım sorunu olan, güvenlik ya da sosyal olanakların zayıf olduğu bölgelerde olabilir.

2. Yatırım Potansiyeli: Uygun fiyatlı ev almak, kısa vadede karlı olabilir ancak bölgenin gelişiminden yoksun bir yer seçmek, uzun vadede değer kaybına yol açabilir.

Sonuç: En Uygun Daireyi Nasıl Seçmeli?

Sonuç olarak, en uygun daireyi almak, sadece düşük fiyatlarla bir mülk edinmekten ibaret değildir. Uygun fiyat, yaşam kalitesi, gelecekteki değer artışı ve kişisel ihtiyaçlar doğrultusunda dengelenmelidir. Ev alırken sadece fiyatları değil, yaşam koşullarını, sosyal imkanları ve bölgesel gelişim fırsatlarını da göz önünde bulundurmalısınız. Her bireyin ve ailenin ihtiyaçları farklıdır, bu yüzden “en uygun fiyat” kişisel koşullara ve tercihlere göre değişebilir. O zaman, sizce uygun fiyatlı daire arayışı gerçekten ne kadar kolay? Hangi şehirde yaşam, fiyat kadar önemli bir faktör?