Armadayı kim yaptı ?

Emre

New member
ARMADA’YI KİM YAPTI? TOPLUMSAL CİNSİYET, SINIF VE KENTSEL DÖNÜŞÜM ÜZERİNE BİR FORUM ANALİZİ

İnsan bir yapının önünden geçerken çoğu zaman sadece mimarisini, ışıklarını ya da mağazalarını görür. Oysa her büyük kentsel yapı, yalnızca beton ve camdan ibaret değildir; onun arkasında ekonomik kararlar, sınıfsal tercihleri şekillendiren planlamalar ve toplumun görünmez katmanlarını etkileyen güç ilişkileri vardır. Ankara’daki Armada Alışveriş Merkezi de bu anlamda yalnızca bir alışveriş merkezi değil, aynı zamanda kentleşme, tüketim kültürü ve toplumsal eşitsizlikler üzerine düşünmek için önemli bir örnek sunar.

Bu yazıda “Armada’yı kim yaptı?” sorusunu sadece bir müteahhit ya da şirket adı üzerinden değil, daha geniş bir toplumsal yapı çerçevesinde ele alıyorum. Çünkü bir yapıyı “kim yaptı” sorusu, aslında “hangi güç ilişkileriyle yapıldı ve kimler için tasarlandı?” sorusuna dönüşür.

KENT MEKÂNI VE SINIFSAL YAPILANMA

Modern alışveriş merkezleri, özellikle 1990’lardan sonra Türkiye’de hızla yaygınlaşan neoliberal kentleşme modelinin bir sonucu olarak ortaya çıktı. Araştırmalar (örneğin David Harvey’in kent hakkı üzerine çalışmaları ve Türkiye’deki kent sosyolojisi literatürü) gösteriyor ki bu tür yapılar, yalnızca ekonomik değil aynı zamanda sınıfsal bir ayrışmayı da yeniden üretir.

Armada gibi yapılar, orta ve üst-orta sınıfa yönelik tüketim alanları üretirken, kentin farklı sosyoekonomik gruplarını belirli alanlara yönlendirir. Bu durum, “herkes için açık alan” fikrini yüzeyde korusa da pratikte belirli tüketim kapasitesine sahip bireylerin daha fazla dahil olduğu bir yapı yaratır.

Örneğin düşük gelirli bireyler için alışveriş merkezleri çoğu zaman “tüketim dışı sosyalleşme alanı” olarak kullanılırken, orta sınıf için daha çok güvenli, kontrollü ve iklimlendirilmiş bir kamusal alan işlevi görür. Bu fark bile sınıfın mekânsal deneyim üzerindeki etkisini açıkça gösterir.

TOPLUMSAL CİNSİYET VE MEKÂN DENEYİMİ

Toplumsal cinsiyet açısından bakıldığında alışveriş merkezleri, özellikle kadınlar için hem özgürleştirici hem de sınırlayıcı deneyimler barındırabilir. Feminist kent teorisyenleri, kamusal alanların tarihsel olarak erkek egemen şekilde kurgulandığını, kadınların bu alanlarda hem görünürlük hem de güvenlik açısından farklı deneyimler yaşadığını vurgular.

Armada gibi AVM’ler bu noktada “güvenli alan” algısı üretir. Aydınlatma, kapalı devre kamera sistemleri ve kontrollü giriş-çıkışlar kadınlar için daha güvenli bir ortam hissi yaratabilir. Ancak bu güvenlik aynı zamanda sürekli gözetim anlamına da gelir. Yani özgürlük ile kontrol arasında ince bir denge vardır.

Kadınların bu tür mekânlarda deneyimleri çoğu zaman çok katmanlıdır: bir yandan sosyalleşme, alışveriş ve boş zaman değerlendirme imkânı; diğer yandan görünürlük, yargılanma ve tüketim baskısı. Sosyolojik araştırmalar, özellikle reklamlar ve vitrin düzenlemelerinin kadın bedenini belirli normlara göre temsil ettiğini ve bunun “ideal tüketici kimliği” üzerinden bir baskı yarattığını ortaya koyar.

Erkeklerin deneyimi ise çoğu zaman daha “nötr” ya da “işlevsel” bir çerçevede ele alınır; ancak bu da genelleme değildir. Bazı erkekler için AVM’ler sosyal alan iken, bazıları için sadece tüketim noktasıdır. Önemli olan, cinsiyetin mekân deneyimini tamamen belirlemediğini ama yönlendirdiğini kabul etmektir.

IRK, GÖÇ VE GÖRÜNMEZLİK MESELESİ

Türkiye bağlamında “ırk” kavramı Batı’daki kadar keskin bir sınıflandırma üzerinden tartışılmasa da etnik kimlik, göçmenlik ve kültürel görünürlük üzerinden önemli sosyal ayrımlar oluşur. Özellikle Suriyeli göçmenler ve diğer yabancı topluluklar, alışveriş merkezlerinde hem ekonomik hem de sosyal açıdan farklı deneyimler yaşar.

Bazı araştırmalar, göçmenlerin AVM gibi mekânlarda daha görünmez ya da düşük statülü işlerde yer aldığını gösterir (temizlik, güvenlik, lojistik gibi). Bu durum mekânın yalnızca tüketim alanı değil aynı zamanda emek hiyerarşisinin de bir yansıması olduğunu ortaya koyar.

Dolayısıyla Armada gibi yapılar, sadece tüketicileri değil, aynı zamanda görünmeyen emek gücünü de içinde barındırır.

KADINLARIN EMPATİK DENEYİMİ VE ERKEKLERİN ÇÖZÜM ODAKLI YAKLAŞIMI

Burada önemli bir nokta, toplumsal cinsiyet rollerini sabitlemeden konuşabilmektir. Kadınların mekân deneyimlerini daha duygusal ve empati temelli ifade ettiği durumlar olabilir; örneğin güvenlik hissi, sosyal ilişkiler ve görünürlük baskısı daha ön plandadır. Erkekler ise çoğu zaman çözüm odaklı ya da işlevsel değerlendirmeler yapabilir: park yeri, erişim kolaylığı, fiyat-performans gibi.

Ancak bu farklılıklar biyolojik değil, toplumsal öğrenme süreçlerinin sonucudur. Aynı zamanda her birey bu kalıpların dışında deneyimler de yaşayabilir. Bu nedenle “kadınlar böyledir, erkekler şöyledir” gibi kesin çizgiler yerine, toplumsal yapıların bireyleri nasıl farklı yönlere ittiğini konuşmak daha sağlıklıdır.

MEKÂNI KİM İNŞA ETTİ, KİM İÇİN TASARLADI?

“Armada’yı kim yaptı?” sorusuna teknik bir yanıt verilebilir: yatırımcılar, mimarlar, mühendisler ve inşaat şirketleri. Ancak sosyolojik yanıt daha geniştir: bu yapı, neoliberal kent politikalarının, tüketim kültürünün ve orta sınıf beklentilerinin birleşimiyle ortaya çıkmıştır.

Bir mekân yalnızca yapanların değil, onu mümkün kılan toplumsal koşulların ürünüdür. Bu nedenle asıl soru şudur: Bu yapı kimleri içeriyor, kimleri dışarıda bırakıyor?

TARTIŞMA SORULARI

Alışveriş merkezleri gerçekten “kamusal alan” sayılabilir mi, yoksa özel mülkiyetin kontrollü bir versiyonu mudur?

Güvenlik hissi ile özgürlük arasındaki denge nasıl kurulmalı?

Mekân tasarımında sınıf ve gelir farkları ne kadar belirleyici?

Kadınlar ve erkekler mekânı farklı mı yaşıyor, yoksa bu fark algısal mı?

Göçmen emeği görünmez kaldıkça kent adaleti sağlanabilir mi?

SON DÜŞÜNCE

Armada gibi yapılar yalnızca alışveriş yapılan yerler değildir; toplumsal yapının, eşitsizliklerin ve kültürel normların somutlaştığı alanlardır. Onlara bakarken sadece mimarisini değil, arkasındaki sosyal örgüyü de görmek gerekir. Çünkü her bina, aslında toplumun kendisini nasıl organize ettiğinin sessiz bir anlatısıdır.