UCLA guard Gabriela Jaquez bunu Meksika takımına liderlik ederken öğrendi

doyoutravel

New member
Gabriela Jaquez, UCLA takım arkadaşlarından üçünün Olimpiyat elemeleri sırasında Sırbistan ve Almanya'yı tutkuyla temsil ettiğini fark ettiğinde motive oldu.

Emily Bessoir ve Lina Sontag, Almanya adına oynayarak Olimpiyatlara ilk kez katılmaya hak kazandılar. UCLA takım arkadaşı Sırbistan'dan Angela Dugalić de Paris Oyunları'nda yarışmaya hak kazandı.

Jaquez, neden Meksika milli takımında oynamaya karar verdiğini açıklarken, “Onları gördüm ve bana ilham verdiler” dedi.

20 yaşındaki Jaquez daha sonra babası ve ağabeyi ile yazın ilk uluslararası turnuvasında Meksika adına oynaması hakkında konuştu. Meksika basketbol federasyonu yetkilileri, eski UCLA yıldızı ve şu anki Miami Heat oyuncusu olan kardeşi Jaime Jaquez Jr.'ın Peru'nun Lima kentinde düzenlenen 2019 Pan Amerikan Oyunları sırasında Meksika adına oynamasının ardından uzun süredir onun katılımını istiyordu.

Jaquez, “Meksika benden her zaman onlarla oynamamı istemişti ama hazır olup olmayacağımı bilmiyordum” dedi. “Onlarla oynamak için inisiyatif aldım ve bunu yapabildiğim için çok minnettarım.”

Jaime Jaquez Sr. gülerek, babası onu “UCLA'da aldığın faulleri FIBA'da almayacaksın” diye uyarmıştı. Kardeşi de ona aynı şeyi söyledi.

Ancak Gabriela korkmadı ve Meksika kadın takımının koçu, başarılı Duke oyuncusu ve eski profesyonel Lindsey Harding'i aradı ve onu memnuniyetle karşıladı. Harding, Jaquez'i rahatlattı ve ona Meksika ile ilk macerasının Ağustos ayında FIBA 2026 Kadınlar Basketbol Dünya Kupası ön eleme turnuvasında olabileceğini söyledi.

“Onun antrenör olması çok güzeldi. Jaquez, yakın zamanda Lakers'ta yardımcı antrenör olarak seçilen ve Lakers tarihinde bu unvana sahip ilk kadın olan Harding hakkında şunları söyledi: “Onun kişiliğine, ondan ne kadar çok şey öğrenebileceğime hayranım.”

Jaquez, oyuncularını oyun repertuarlarını genişletmek için uluslararası rekabet deneyimi aramaya teşvik eden UCLA antrenörü Cori Close'un desteğini aldı.

Üniversite basketbolunun aksine FIBA maçı genellikle daha fizikseldir. Jaquez'in Meksika takımındaki rolü de, çok uzun boylu takım arkadaşlarının olduğu UCLA takımıyla alışık olduğundan farklıydı. Jaquez, Meksika'da 1.80 boyuyla en uzun oyunculardan biridir.

Jaquez güçlü FIBA tarzı hakkında şunları söyledi: “Fiziksel olacağını biliyordum ama eğlenmeye çalıştım ve ben de bunu yaptım.”

Mexico City'deki her maçta kızına eşlik eden Jaime Jaquez Sr., “Her maçtan sonra yeni morluklar oluyordu” dedi.

Harding, Gabriela Jaquez'in hızla adapte olduğunu söyledi.

“Oyun Amerika Birleşik Devletleri'ndeki kolej basketbolundan farklı, oynadığınız diğer yerlerden farklı. Alıştığınızdan daha fazla şey yapmanıza, daha fazla temas kurmanıza izin veriliyor,” diyen Harding, ilk maçın ardından basın toplantısında Jaquez'in alışmasının yalnızca oyunun yarısını aldığını belirtti.

Ağustos ayında Meksika'nın başkentindeki Juan de la Barrera Olimpiyat Spor Salonu'nda oynanan yedi günlük turnuvada Meksika takımı favori olmasa da ilk maçına Mozambik'i yenerek ve ardından Yeni Zelanda'yı mağlup ederek çıktı. Meksika daha sonra rekabetçi bir maçı Karadağ'a kaybetti ve yarı finalde güçlü Çek Cumhuriyeti'ne elendi.

Jaquez ailesi, Jaquez Aile Burs Fonu'ndan yararlanacak bir bağış toplama etkinliği için bir araya geldi. Soldan sağa, Angela, Jaime Jaquez Jr., Gabriela, Marcos ve Jaime Jaquez Sr. Gabriela Jaquez, ülke için yarışan kardeşinin yolunu izleyerek yaz boyunca Meksika adına oynadı.

(Cortesía UCLA)

Jaime Jaquez Sr., kızının Sofia Payan ve Carla Martinez de dahil olmak üzere takım arkadaşlarıyla nasıl bağlantı kurduğundan gurur duyduğunu söyledi.

“Sanırım sonsuza kadar onun arkadaşı olacaklar” dedi.

Gabriela Jaquez Meksika adına oynamaya karar verdiği için minnettar.

Meksika takımına sayı ve ribaundlarda liderlik eden Jaquez, “Dürüst olmak gerekirse çok eğlenceliydi, harika bir deneyimdi” dedi. “Başlangıçta biraz gergindim. Kendimi strese sokmak istemediğim için fazla düşünmek istemedim. Ama günün sonunda basketbol, yapmayı sevdiğim şey bu.”

Yarışma, Meksika takımının beklentilerini aştı ve Jaquez'in takıma ne kadar yardımcı olabileceğini gösterdi. Camarillo yerlisi maç başına 21,8 sayı, 7,8 ribaund ve 1,3 asist ortalamaları yakaladı.

“Çok mutluyuz. … Gabriela takım arkadaşlarıyla çok hızlı bir şekilde bütünleşti. Meksika Basketbol Sporları Derneği başkanı Modesto Robledo, “Büyükler kadın milli takımı, Dünya Kupası öncesi olağanüstü bir etkinlik sergiledi” dedi. “Çok cesaretli oynadılar”

Jaquez, takım arkadaşlarının ve koçlarının çok misafirperver olduğunu söyledi. Kalabalık onun da kalbini çaldı.

UCLA'dan Gabriela Jaquez, 23 Mart'ta Los Angeles'ta California Baptist'e karşı oynanan maçta top sürüyor

UCLA'dan Gabriela Jaquez, 23 Mart'ta Los Angeles'ta California Baptist'e karşı oynanan maçta top sürüyor

(Kyusung Gong/AP)

“Maçlarımıza Meksika'dan gelen insanlar inanılmazdı. Meksika adına oynayacağım için minnettar olduklarını söylüyorlardı ama hayır, daha minnettar olan bendim” dedi.

Meksika milli takım direktörü Omar Quintero, Jaquez kardeşlerin Meksika milli takımı üzerinde büyük bir etkiye sahip olabileceğine inanıyor.

Quintero, Gabriela için “Meksika kadın basketbolunda devrim yaratmaya geldi” dedi. Ve erkek kardeşinin önümüzdeki yaz Meksika'yı temsil etmek üzere geri döndüğünü görmek istiyor.

Geçen sezon Jaquez ve UCLA, Louisiana Eyaleti'ne düşmeden önce NCAA turnuvası Sweet 16'ya ulaştı. 34 maçta maç başına 10 sayı, 5.6 ribaund ve 1.6 asist ortalamaları yakaladı; bunların altısında ilk beşte oynadı ve maç başına 25.2 dakika ortalama yakaladı.

Jaquez, UCLA'nın Big Ten'i kazanmasına yardım etmek istiyor ve yaz boyunca alıştığı daha fazla fiziksel oyunun NCAA turnuvası sırasında kendisine yardımcı olacağını umuyor.

Jaquez, “Big Ten şampiyonluğu ve Final Four'da yer almak her zaman hedefimizdir” dedi.

Meksika'daki turnuva sırasında Harding, Lakers'ta yardımcı antrenörlük görevine başladığını öğrendi. Uluslararası turnuvalarda Meksika'ya koçluk yapmaya devam edip etmeyeceği belli değil ancak federasyon yetkilileri onun programında hala zaman olduğunu umuyor.

Bu arada Meksika Basketbol Sporları Assn. milli takımlarına oyuncu arayışını yoğunlaştırıyor. FIBA kuralına göre, bir milli takımı temsil eden oyuncuların o ülkede doğmuş olması veya pasaportunu 16 yaşından önce o ülkeden almış olması gerekiyor. Pasaportunu 16 yaşından sonra alan bir oyuncu için kadroda yalnızca bir muafiyet yeri bulunuyor. Jaime ve Gabriela Jaquez muafiyetlerden yararlandı.

Meksika federasyonu yetkilileri, yeteneklerini geliştirmeye devam etmeleri halinde muafiyetlere güvenmeden Meksika adına oynayabilmeleri için Amerika Birleşik Devletleri'ndeki genç Meksikalı Amerikalı basketbolcular için mümkün olduğu kadar çok pasaport işlemeye çalışıyor. Federasyon, Ocak 2025'te 3 yaşın altındaki kız ve erkek çocuklar için Los Angeles'ta bir kamp planladı.

UCLA forveti Gabriela Jaquez, Purdue forveti Alaina Harper'ın üzerinden şutunu çekiyor.

UCLA forveti Gabriela Jaquez (solda), 6 Kasım'daki maç sırasında Purdue forveti Alaina Harper'ın üzerine şutunu çekiyor.

(Ryan Sun / Associated Press)

Quintero, “300 pasaport hazırlamamız gerekebilir, ancak bu 300 kişiden beş veya altı oyuncu çıkarsa iyiyiz” dedi.

Gözlerindeki genç basketbolculardan bazıları arasında eski Laker oyuncusu Matt Barnes'ın, anneleri aracılığıyla Meksika kökenli çocukları da var.

Quintero, “Amerika Birleşik Devletleri'nden Gabriela ile aynı hayali olan erkek ve kızları arıyoruz” dedi.

Bu makale ilk olarak İspanyolca olarak yayınlandı LA Times es Español aracılığıyla.