Daha büyük bir rol için çalışan UCLA'nın 2 metrelik Aday Mara'sı uyuyan bir dev değil

doyoutravel

New member
Aday Mara, antrenman sonrası antrenmanının gerginliğini göstermeye başladığında, yüksek performanslı bir koşu bandında geriye doğru yürüdüğü birkaç hassas dakikanın yanı sıra bir dizi barfiks ve bukle hareketini de tamamlamıştı.

Bir dizi omuz aşağı çekme hareketini bitirmeye çalışırken, ancak antrenman fısıltısının ağırlığını hissettirdikten sonra başarılı oldu.

“Yırtın ve sıkın!” diye sordu UCLA'nın basketbol atletik performansı direktörü Dave Andrews. “Hadi, git!”

Ağırlıklar tatmin edici bir sesle düşerken, Andrews, Bruins'in antrenman tesisinde Mara'nın çalma listesindeki İspanyol reggaeton patlamasının ortasında kararını açıkladı.

“İyi!” Andrews, Ekim ayının sonlarında öğleden sonra ayak sakatlığı nedeniyle sezon öncesi rehabilitasyonunu tamamlayan ikinci sınıf merkezini değerlendirirken şunları söyledi.

Birkaç dakika sonra Mara sol dizini köpük pedin üzerine koyarak bir dizi dönüşümlü kol esnetmeye başladı. Andrews sürekli formunu kontrol ediyordu, her hareketine bir talimat eşlik ediyordu.

“Sürmek! Sürmek! Sürmek!” Andrews havladı.

Her damla terin bir amacı vardı. Belki de kayıplar ve hayal kırıklıklarıyla dolu bir birinci sezonun ardından, tüm bu çabalar sonunda karşılığını verirdi.

Bu kadar zor olacağını hiç düşünmemişti.

Mara, UCLA'ya geldi ve herkes tarafından hazır bir yıldız olarak kabul edildi. 7 fit 3 boyundaydı, yani en nadide mallardan biriydi. 18 yaşında İspanya milli takımında forma giymişti. İki eliyle şut atabiliyor, potaya asılıyken yere düztabanlıkla dokunabiliyordu.

Mara, Bruins'le yaptığı ilk antrenmanda oyun kuruculuğuyla büyüledi. Yüksek direkte bir pas yakaladı ve arka kapı turnikesi için topu defans oyuncusunun bacaklarının arasından takım arkadaşına doğru fırlattı.

Oyun kurucu Dylan Andrews, “Tam o anda ve orada” dedi, “Aday'ın nasıl bir pasör olduğunu biliyordum, IQ'su şöyleydi, 'Tamam, pas atamıyorum ama açık bir yol var, gidiyorum oraya ulaşmanın bir yolunu bulmak için.'”

UCLA'dan Aday Mara, Kasım ayındaki bir maçta ribaund pozisyonu için Güney Utah'tan Jamari Sibley ile mücadele ediyor.

(Wally Skalij / Haberler)

Bebek yüzlü birinci sınıf öğrencisinin hükmetmeye hazır olduğu düşünceleri hızla sona erdi. Mara, sezonun başlarında Maui Invitational'da ulusal sıralamadaki Marquette ve Gonzaga'ya karşı zar zor oynadıktan sonra kolej maçının beklediğinden çok daha fiziksel olduğunu fark etti.

Mara sahada geçirdiği birkaç dakika boyunca direkte itilip kakıldı.

UCLA antrenörü Mick Cronin, “Yerinizi koruyamıyorsanız ve bedeninizi bir faktör haline getiremiyorsanız, ne kadar uzun olduğunuzun bir önemi yok” dedi ve “o da bunu öğrendi.”

Belki Mara kendisi dahil herkesin düşündüğü kadar hazır değildi.

Mara, tek bir sezonun ardından profesyonel olarak oynamayı ima ederek, “NBA ya da NBA hakkında düşünmüyordum ve bitirdim” dedi. “Kötü bir yıl olmayacağı düşüncesindeydim. Ama oynamaya başladığımda ve Hawaii'deki turnuvadan sonra dedim ki, bu düşündüğümden tamamen farklı, bu yüzden değişmem lazım, çalışmam lazım.”

Ne kadar çabalarsa çabalasın, hiçbir zaman kalıcı bir ilerleme sağlanamadı. Mara sezonun geri kalanında yalnızca bir kez çift haneli sayılara ulaştı. Maç başına 9,6 dakikada 3,5 sayı ve 1,9 ribaund gibi mütevazı bir ortalamayla maçı tamamladı; bu, NBA draft seçimlerinde pek de yüksek bir rakam değil.

FIBA 20 Yaş Altı Eurobasket turnuvasında oynamak için geçen yaz evine döndü ve onu daha fazla hayal kırıklığı bekliyordu. İspanya çeyrek finalin son saniyelerinde Fransa'ya yenildi. Temmuz ayında, Mara kampüsteki bir antrenman sırasında ayağından sakatlanınca bir darbe daha yaşandı.

Aksiliklerin insanı götürebileceği yer komik.

Mara'nın sakatlıktan sonra duyduğu ilk şey koçunun dönüş takvimi hakkında soru sormasıydı.

İkincisi Dave Andrews'un bir ferman sunmasıydı.

Güç antrenörü ona “Sen ve ben” dedi, “her gün ağırlık salonunda.”

UCLA merkezi Aday Mara, güç antrenörü Dave Andrews'un önünde antrenman yapıyor.

UCLA merkezi Aday Mara, güç antrenörü Dave Andrews'un önünde antrenman yapıyor.

(Jan Kim Lim / UCLA Atletizm)

Andrews, on yılı aşkın bir aradan sonra Cronin ile yeniden bir araya gelmişti. Cronin'in Cincinnati'deki ilk altı sezonunda güç ve kondisyon antrenörlüğü yapan Andrews, 2022 sezonunun ardından Iowa State personelinin işten çıkarılmasının ardından kendini bir işe muhtaç bulmadan önce dört kolej futbol takımında benzer bir kapasitede görev yapmaya devam etti.

Andrews'un yorulmak bilmeyen çalışma ahlakının uzun süredir hayranı olan Cronin, geçen sezondan sonra bir pozisyon açıldığında eski meslektaşını işe aldı. Koç, Mara'ya, hafif bir mizahla, artık hayatındaki en önemli kişinin Mara'nın annesi ya da babası değil, Andrews olduğunu söyledi.

Mara'nın rehabilitasyon programının bir parçası olarak hafta içi her gün birlikte saatler geçiriyorlardı; Andrews, yeni himayesindeki kişiyi Mara'nın 2,5 metrelik kanat açıklığı kadar geniş bir potansiyelin kilidini açmaya zorluyor.

Mara, “Her zaman 'Ah, bana bir tane daha ver' diyor” dedi. “Onunla birlikte çalışarak fikrimi daha agresif, daha sert olma yönünde değiştirdi çünkü ağırlık salonuna gittiğinizde size daha fazla ağırlık vermenizi söyledi. [on the machine] veya bir tane daha yap [rep]zihniniz için bunu yapmak için güçlü olmanız gerektiğini düşünmelisiniz.

Birlikte çalıştıkları her seferde Mara kişisel rekorlar kırıyordu. Bu çabanın kendisini nereye götüreceğini hemen anlayınca, hafta sonları ek seanslar için geleceğini söyleyerek iş yükünü artırmayı teklif etti. Andrews ona bunun ters etki yaratacağını, ilerlemesi için yeterli iyileşmenin şart olduğunu söyledi.

Üstelik bunun getirisi zaten belliydi. Haftalarca süren antrenmanların ardından Andrews, Mara'ya ağırlık salonuna giren herkese pazılarını göstermesini söyledi ve bu da zorunlu bir esnemeyi teşvik etti. Yardımcı antrenör Rod Palmer, Mara'nın kalınlaşmış boynuna bakarak bir fark anlayabildiğini söyledi.

Cronin, Mara'nın kendisine kız arkadaşının trafiğinin arttığını söylediğini ancak daha sonra yaşananlar göz önüne alındığında mesajın çeviri sırasında kaybolmuş olabileceğini söyledi.

İspanyol medyasında bu değişimi haber yaptıktan sonra aşk hayatını okuyan annesinden gelen bir kısa mesajla uyanan Mara, yeni bir ilişki hakkında hiçbir şey bilmediğini söyledi.

Hikayeyi gülerek hatırlatan Mara, “Koçuma kız arkadaşımın kim olduğunu sormam gerekecek,” dedi, “çünkü onun benden daha iyi bildiğini düşünüyorum.”

Bu uzun uzuvların atletik bir kökeni var.

Aday'ın 6-5 yaşındaki babası Javier, İspanya'da profesyonel olarak forma giydi ve oğlunun da katıldığı Basket Zaragoza takımıyla iki sezon geçirdi. 6-2 yaşındaki annesi Gely Gomez plaj voleybolu oynuyordu ve şu anda antrenörlük yapıyor.

Büyüklüğü ile kutsanmış olan Mara, üniversitede anında yıldız olma arayışında önemli bir dezavantajla karşılaştı. Lise düzeyinde dominant olan Amerikalıların aksine Mara, Basket Zaragoza'da idareli oynadı. Takımın programı oyunlar ağırlıklı, antrenmanlar ise hafifti ve tekniği üzerinde olabildiğince çok çalışmaya ihtiyaç duyan bir gencin gelişimine engel oluyordu.

Cronin, Mara'nın yolu hakkında “Biliyorsunuz” dedi, “o büyüyen, zor şeylerle mücadele etmeyi öğrenen genç bir çocuk.”

Zaragoza, UCLA'ya gitmek için ayrılan Mara'ya sözleşme ihlali iddiasıyla dava açtığında karmaşık bir ayrılık ortaya çıktı (ve dava devam ediyor). Mara kampüse vardığında, özellikle de gidona ulaşmak için yere yığılmasını gerektiren bir scooter üzerinde hızla dolaşırken kendisini sonsuz bakışların hedefi olarak buldu.

UCLA'dan Aday Mara, sağda, Kuzey Carolina'daki Ven-Allen Lubin'i geçmeye çalışıyor.

UCLA'dan Aday Mara (sağda), 21 Aralık'ta Madison Square Garden'da oynanan maç sırasında Kuzey Carolina'dan Ven-Allen Lubin'i geçmeye çalışıyor.

(Frank Franklin II / Associated Press)

Oda arkadaşı Lazar Stefanoviç, Mara'yla birlikte Westwood'da dolaşmaktan keyif alıyordu çünkü 6-7 gibi yüksek bir skorla bile neredeyse görünmez hissediyordu.

Stefanoviç, “Onunla ne zaman yürüsen, normal bir insan gibi davranılıyorsun, sanki hiç de uzun değilsin, çünkü herkes ona bakıyor.”

Mara başlangıçta Sırbistan doğumlu Stefanoviç ve birinci sınıf öğrencileri Berke Büyüktuncel (Türkiye) ve Jan Vide (Slovenya) ile birlikte yaşadı; onların dört yatak odalı süitleri bir nevi Birleşmiş Milletler basketbolu işlevi görüyordu. Biraz düzenli bir ucube olan Stefanoviç, herkesin ortak alanları temiz tutmasını sağladı ve Mara'ya, antrenmanlara ve çalışmaya öncelik veren tutarlı bir programla ilham verdi.

Büyüktuncel ve Vide'nin büyük kadro değişimi nedeniyle transfer edilmesinin ardından tekrar Stefanoviç'le birlikte yaşayan Mara, “Bu rutini her gün görürsem, bu rutini kopyalamama yardımcı olacak” dedi. “Geç kalan bir takım arkadaşımla birlikteysem ya da çalışmıyorsa ya da televizyon izliyorsa ya da temiz değilse, ben de bilmeden aynısını yapmış olurum, anlıyor musun?”

Mara 16 yaşında şu anki boyuna ulaşmadan önce bile hayatı bir dizi uzlaşmadan ibaretti. 18 numara boyunun uçtan sarkmaması için yatak uzatmalarına ihtiyacı vardı. Kapı aralıklarından geçmek bazen eğilmesini gerektiriyordu.

Uçaklar her zaman sıkıntı olmuştur; Mara sıklıkla daha iyi bir sınıfa geçmek ya da acil çıkış sırasında fazladan yer açmak için para ödüyordu. Aksi takdirde, ayaklarını uçağın ortasına doğru uzatmak ve servis arabası geçtiğinde ayaklarını geri çekmek için koridor tarafındaki bir koltuğu seçecektir.

Durum ne olursa olsun Mara herkesi ve her şeyi gülümsemeyle karşılıyor.

Isınmalarda gülümsüyor. Yedek kulübesindeyken. Oyunlardayken. Soyunma odasına doğru yürürken.

Geçen sezon Bruins, Arizona State'i deplasmanda mağlup ettikten sonra Mara, muhabirlerin yanından geçerken koridorda bir video tripodunu tekmeliyormuş gibi yaptı; bu şakacı jest, oynamamasına rağmen iyi vakit geçiren birinin gülümsemesine yansıdı. .

“Ben her zaman mutlu olmaya çalışıyorum” dedi Mara, “bazı şakalar yapmaya çalışıyorum.”

UCLA merkezi Aday Mara yakın zamanda yapılan bir eğitim oturumunda çalışıyor.

UCLA merkezi Aday Mara yakın zamanda yapılan bir eğitim oturumunda çalışıyor.

(Jan Kim Lim / UCLA Atletizm)

Tavrının ciddi bir hal aldığı yerlerden biri de ağırlık odasıdır; soğuk çelik asla karşılık vermez.

Anlatılmaz saatler süren çalışma Mara'nın aynı kiloyu korumasına rağmen kendisini daha hafif ve daha hızlı hissetmesine neden oldu. 250 poundda kalmanın avantajı, vücut kompozisyonunun daha fazla kas ve daha az yağ içermesidir. Amaç, Mara'nın postta kendi hakimiyetini korumasına yardımcı olmak, top perdelerini savunurken daha küçük oyunculara daha kolay geçiş yapmak ve ikili atışlarda çembere doğru hızlanmaktı.

Andrews sezon öncesinde “Daha fazla güce sahip, daha fazla güce sahip, sahip olduğundan daha fazla dayanıklılığa sahip” dedi ve “ve bunu onun tavrıyla, onun gururuyla mı birleştiriyorsunuz? Olumlu, olumlu bir yöne gideceğini hissediyorum.”

Mara'nın oyun süresinde (maç başına 9,2 dakika) bir artış olmasa da prodüksiyonu artıyor. 4,4 sayı ortalamasıyla oynuyor ve ribaundunu neredeyse iki katına çıkararak maç başına 3,3'e çıkardı ve %60,9 şut atıyor; bu geçen sezonki %44,2'den çarpıcı bir gelişme.

Cronin defalarca Mara'nın daha fazla oynamasını istediğini çünkü sıra dışı verimliliğinin Bruins'in kendilerinin en iyi versiyonu olmasına yardımcı olabileceğini söyledi. Ancak teknik direktörün sözleri kadroyla örtüşmüyor.

Geçen hafta Nebraska'ya karşı 11 verimli dakika oynadıktan sonra Mara, Michigan'a karşı sadece sekiz dakika forma giydi ve Wolverines'li Vladislav Goldin'e yaptığı birçok smaçtan birinde mağlup olduktan sonra çekildi. Cuma günü Bruins'in Maryland'e karşı aldığı 79-61'lik mağlubiyet sırasında Mara zar zor oynadı; Cronin, kadrosundaki en büyük adama göre “fazla fiziksel” yakalayıp tutarak maçın kuşatılmış olduğunu etiketledi.

Daha büyük bir rol için beklemek istemeyen Mara, evdeki maçlardan sonra antrenman yapmak için sık sık Andrews'la birlikte ağırlık salonuna dönüyor ve tüm bu çabanın eninde sonunda buna değeceğine olan inancından ödün vermiyor.

Mara, “Sakatlığımın olabilecek en iyi şey olduğunu söylemeyeceğim,” dedi, “ama bu kadar ay boyunca Dave'le birlikte olmanın muhtemelen başıma gelen en iyi şey olduğunu söyleyebilirim.”